Białko, inaczej proteiny, to jeden z podstawowych składników odżywczych. Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie, stanowi 75% masy mięśniowej oraz jest najważniejszym budulcem, dzięki któremu powstają nowe tkanki, a te zużyte się regenerują.

Niedobór oraz nadmiar białka

Niedobór białka w organizmie człowieka skutkuje zahamowaniem jego wzrostu i rozwoju. Ponadto niedobór protein sprawia, że tkanki nie mają możliwości regeneracji, a odporność na choroby znacznie się zmniejsza. Wbrew pozorom ludzie dużo częściej narażeni są na nadmiar białka, które wydala do organizmu obciążający nerki i wątrobę azot.

Białko roślinne czy zwierzęce?

Organizm człowieka dużo lepiej przyswaja białko pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak dlatego, że ten rodzaj białka jest najbardziej podobny do naszego. Posiada idealną liczbę aminokwasów, które organizm wykorzysta w największym stopniu.

Biorąc pod uwagę rośliny jako grupę, można śmiało powiedzieć, że posiadają wszystkie aminokwasy, które powinniśmy dostarczyć do naszego organizmu. Jednak każde osobne warzywo może mieć braki w rodzaju poszczególnych aminokwasów i ich ilości. Oznacza to, że człowiek, który chce pozyskiwać białko jedynie w produktów roślinnych, musi jeść bardzo różnorodnie, wtedy organizm nie odczuje żadnych braków.

Produkty odzwierzęce z najwyższą ilością białka

Bardzo wysoką ilość białka posiada jajo kurze. W średniej wielkości sztuce znaleźć można aż 7 g protein zlokalizowanych w białku, które jest bardzo łatwe do przyswojenia przez organizm ludzki. Jajka są idealną propozycją śniadaniową, gdyż na długo zaspokajają głód.

Prawdziwą bombą białkową są ryby oraz owoce morza. Niejednokrotnie określa się je jako bardziej sycące niż wołowina czy drób, a dodatkowo bardziej chude, dzięki czemu do organizmu nie dostaje się nadmierna ilość tłuszczu. Wśród najbogatszych w proteiny ryb wymienić można tuńczyka, łososia, makrelę, halibuta, szprota czy dorsza.

Nabiał to kolejna grupa produktów, przy której nie możemy narzekać na brak białka. Mleko syci, nawadnia, zawiera cenne składniki dla organizmu. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami. Twarogi i sery to świetne źródła białka, wśród których króluje ser cheddar pełnotłusty zawierający prawie 30% niezbędnych protein.

Mięso obfituje w wartościowe białko, jednak warto sięgać po chude mięso, czyli drób oraz chudą wołowinę. Dzięki temu nie wzbogacimy organizmu o niepotrzebne dodatki w postaci nadmiaru tłuszczu. Podczas wyboru mięs należy szczególną uwagę zwrócić na pierś kurczaka, schab wieprzowy, wątróbkę wieprzową, polędwicę czy pierś z kaczki.

Bomba białkowa w produktach roślinnych

Dla ludzi, którzy nie preferują produktów mięsnych, jajek czy nabiału, ważnymi składnikami diety są warzywa. Smacznym produktem bogatym w białko jest soja przyczyniająca się dodatkowo do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Doskonałymi źródłami białka są różnego rodzaju fasole, poczynając od bobu i ciecierzycy, przez fasolę białą i czerwoną, na soczewicy kończąc, w której znajduje się aż 25% cennych protein.

Najzdrowszymi przekąskami, które mogą służyć również jako dodatki do potraw, są orzechy. Pistacje, migdały, orzechy włoskie, nerkowce, laskowe czy orzechy brazylijskie to fantastyczne skupisko aminokwasów, błonnika oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.

Aby ludzki organizm działał jak dobrze naoliwiona maszyna, niezbędne jest dostarczanie białka w odpowiednich ilościach – nie za dużych i nie za małych. Współczesnemu człowiekowi, który jest zapracowany i zabiegany, trudno jest utrzymać dobrze zbilansowaną dietę. Naprzeciw tym trudnościom wychodzi catering dietetyczny Toruń, który dla każdego klienta ułoży doskonałą dietę, bogatą we wszystkie składniki odżywcze. Warto skorzystać z serwisu dietly.pl, gdzie można porównać wszystkie oferty diet pudełkowych i wybrać dla siebie najlepszą!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here