Główną zaletą muffinek jest ich prostota i uniwersalność. Możemy do nich dodać dowolne produkty – czekoladę pokruszone cukierki, bakalie czy owoce. Nie wymagają użycia miksera, ani wyszukanych składników. Jak zrobić idealne muffiny czekoladowe? Podpowiadamy!

Delikatne i miękkie w środku

Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek upiec babeczki nieco twarde w środku? Jest to prawdopodobnie wina nieodpowiedniego łączenia składników. Główną zasadą, o której należy pamiętać jest niedokładne mieszanie ciasta. Nie należy go ubijać i wyrabiać, wystarczy tylko kilka razy przemieszać dużą łyżką. Grudki są wręcz wymagane, by muffinki były puszyste i miękkie w środku. Równie ważne jest oddzielenie składników mokrych od suchych. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i kakao. Natomiast w drugiej olej, jajka i mleko. Jeżeli do ciasta używamy masła, to mokre składniki muszą mieć temperaturę pokojowa. W przeciwnym razie masło stężeje i powstaną grudki. Gdy używamy oleju ta zasada nie jest niezbędna.

Smakowite dodatki

Same muffinki bez dodatków mogą być nieco nudne, dlatego warto zadbać o inne składniki, które dodadzą charakteru naszym wypiekom. Jeżeli dodajemy owoce orzechy lub kawałki czekolady, należy je wymieszać na samym końcu kilkoma szybkimi ruchami. Warto pamiętać, że owoce powinny być wcześniej obtoczone w mące. Jeżeli uwielbiamy dużo dodatków, należy nieco powściągnąć swój zapał, ponieważ ciasto może stać się zbyt ciężkie i mało puszyste. Lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie trochę składników na dekorację. Warto wcześniej polać babeczki płynną czekoladą. Jeżeli zależy nam na mocno czekoladowym smaku, oprócz kawałków czekolady możemy dodać do ciasta kakao.

Odpowiednie pieczenie

Tajemnicą wyrośniętych babeczek jest odpowiedni sposób pieczenia. Należy rozlać ciasto do 3/4 wysokości papilotek lub foremek od razu po wymieszaniu. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ obniża to wewnętrzną temperaturę i muffinki pieką się nierównomiernie. Niesymetryczne wierzchołki babeczek mogą być wynikiem zbyt dużej temperatury pieczenia, z kolej płaski wierzch jest spowodowany zbyt niską temperaturą. Muffinki powinno się piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut.

Szukasz przepisów na pyszne muffinki czekoladowe? Zajrzyj na: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here