Nadwaga jest poważnym problemem zdrowotnym. Wiąże się też z szeregiem chorób współistniejących. Na świecie stworzono szereg diet mniej lub bardziej skutecznych. Jedną z pozytywnych metod leczenia nadwagi u dzieci jest dieta ketogeniczna.
Czym jest dieta ketogeniczna?
Keto dieta opiera się na dostarczeniu organizmowi potrzebnej energii z tłuszczów, eliminując węglowodany do niezbędnego minimum. W Polsce jako pierwsza zastosowała ją doktor neurologii Marii Zubiel z Łodzi, która wprowadziła ją u swoich pacjentów w 2000 roku. Stosowane są różne warianty diety, w zależności od proporcji tłuszczów do innych składników (białek i węglowodanów). Najczęściej stosowana jest konfiguracja 4:1 lub 3:1, choć czasami używa się proporcji 2:1. Wszystko jest sprawą indywidualną i zależy od tego, jak organizm reaguje na dietę i czego potrzebuje.
Co to jest ketoza?
Dieta ketogeniczna swą nazwę zawdzięcza stanowi ketozy, czyli stanu, w którym wątroba wydziela ciała ketonowe, które stają się głównym „paliwem” dla innych narządów. Ciała ketonowe powstają np. podczas spadku poziomu insuliny i rozkładu tłuszczu. Cała siła napędowa organizmu pochodzi z tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest przeznaczona dieta ketogeniczna?
Bardzo dobre rezultaty ma dieta ketogeniczna dla dzieci z lekooporną epilepsją. Stosowanie jej zmniejsza częstość występowania napadów, nawet z kilku dziennie do kilku, a nawet jednego rocznie. Najlepsze wyniki są obserwowane u dzieci w wieku 1-10 lat. Czas, przez jaki jest ona stosowana to około 2-3 lata, chociaż istnieją osoby, które stosują ją całe życie. Śmiało ją można stosować, także u dzieci z nadwagą. Dieta ketogeniczna dla dzieci jest ciężka do wprowadzenia, im dziecko starsze i ma już swoje nawyki żywieniowe. Należy ją wprowadzać etapami, systematycznie zwiększając ilość tłuszczów. Dieta ta jest też często stosowana u osób, chcących pozbyć się tkanki tłuszczowej.
Jaki jest jadłospis diety ketogenicznej?
Jest to dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa i niskobiałkowa. Jadłospis diety ketogenicznej opiera się m.in. na takich produktach jak:
- tłuste ryby (halibut, węgorz, łosoś, śledź)
- masło i masło orzechowe
- oliwa z oliwek
- czekolada gorzka
- majonez
- mięso
- śmietana, najlepiej 30%
- orzechy (nerkowca, włoskie, migdały)
- tłuste sery (feta, mozzarella, camembert
Warzywa, które dostarczają witamin, w diecie ketogenicznej są:
- jarmuż
- szpinak
- pomidor
- awokado
- papryka
- ogórek
Z jadłospisu diety ketogenicznej należy wyrzucić wszelkie produkty zbożowe, produkty zawierające skrobię (ziemniaki), nasiona strączkowe, napoje gazowane, słodycze i niestety owoce, gdyż zawierają duże ilości naturalnego cukru.
Czy dieta ketegoniczna jest bezpieczna?
Objawy niepożądane bardzo rzadko występują w stosowaniu tej diety, także uważa się ją za bezpieczną. Nigdy nie należy stosować jej samemu (także jak każdą inną dietę, należy skonsultować z odpowiednim specjalistom). Musi być prowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza, który dostosuje ilość stosowanych produktów oraz dietetyka, który przygotuje spersonalizowane menu.
Najczęstsze błędy przy diecie ketogenicznej
- Brak elektrolitów – można je dostarczyć, jedząc warzywa zielone, lub zwykły rosół.
- Za dużo wysiłku fizycznego – u osób aktywnych, sportowców. W początkach diety należy ćwiczyć mniej intensywniej i krócej.
- Pomijanie posiłków – u osób zaczynających przygodę z tą dietą początkowo zmniejsza się łaknienie, przez co zaczynają nie jeść tyle, co potrzeba. Organizm wówczas wysyła informację do mózgu o braku energii, co wiąże się z chęcią na węglowodany.